02 augustus 2020

SUP & Jog: Schone singels en oevers in Breda

Wij willen schone singels en oevers in Breda

 

De volgende clean-up is zondag 13 december 13:00-16:00.

LET OP! Tussen november en februari kunnen mensen alleen meedoen op het water met eigen SUP, kajak, kano, of boot. Moet je ook ervaring hebben met winter SUP condities.

En daar kan iedereen ons de komende maanden bij helpen. 

Breda is een prachtige stad om vanaf het water te ervaren en onze singels zijn een geweldige attractie voor zowel degenen die in de stad wonen als bezoekers. Helaas hebben we een probleem met vervuiling van onze waterwegen. Afval is niet alleen zichtbaar in het water, maar ook op de oevers. We kunnen hier samen verandering in brengen! 

Kristina Morros en Ron Bekker zijn de organisatoren van  deze cleanup evenementen.

 

Kristina is naast anesthesiemedewerker in het ziekenhuis ook eigenaar van Soul Vibrations Yoga, SUP and Wellness. Zij geeft yoga trainingen en is SUP trainer. SUP staat voor Stand Up Paddleboarding. In haar vrije tijd gaat ze het water op met haar SUP board en verzamelt dan het afval wat ze in het water tegenkomt. 

 

Ron is leefstijlcoach en trainer bij Runnerscafe. Hij begeleidt mensen naar een positieve duurzame leefstijlverandering. Zijn COOL programma (Coaching op leefstijl) is een programma wat wordt vergoed door alle zorgverzekeraars in Nederland. Ron heeft in het verleden al verschillende hardlooprondjes uitgezet en zwerfafval verzameld. Dit noemen ze plogging of stadsjutten. 

 

Soul Vibrations SUP school en Runnerscafe slaan de handen nu dus inéén om de bewustwording onder de burgers en bezoekers van Breda te verhogen waar het gaat om ons milieu. Dit kan volgens deze twee op een leuke, actieve en sociale manier. 

Doe kosteloos mee en meld je aan voor plogging (joggen terwijl je afval opruimt) of de SUP clean-ups (peddelen over het water en tegelijkertijd rommel opruimen). De SUP clean-up is niet alleen voor de peddelaars op een board; je kunt ook meedoen als je over een kayak, kano of boot beschikt.

 

Wanneer kun je meedoen? Een keer per maand, op zaterdag van 11:00 tot 14:00 uur, of zondag van 13:00 tot 16:00 uur

De eerste cleanup is zaterdag 22 augustus van 11 tot 14.00

 

Hoe doe je mee?

Liefhebbers van plogging melden zich aan via het  Runnerscafe: ron@runnerscafe.nl

Doe je liever mee aan de SUP clean-up, mail dan naar: info@soulvibrations.nl

 

Meer details!

 

– We ontmoeten elkaar in de wijk Boeimeer op het grasveld voor buurthuis de Mokkenboom en starten dan gezamenlijk, waarbij we elkaar uiteraard volgen in de route.

– Ervaring met SUP is noodzakelijk om op een SUP board mee te doen. Inschrijven via Soul Vibrations is ook nodig om, eventueel, een SUP board en clean-up materiaal te reserveren; het belangrijkste is dat iedereen die mee wil doen, zich aanmeldt, of je nu meedoet met een SUP board, kayak, kano of boot – iedereen is welkom!

– Ervaring met plogging is niet nodig. Iedereen die 10 minuten achter elkaar kan hardlopen kan aansluiten. Je krijgt van de organisatie handschoenen en een zak om je afval in te verzamelen. Plogging is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor je gezondheid. Tijdens het hardlopen raap je het afval op wat je tegenkomt. Bukken, opstaan en weer verder rennen kan je vergelijken met een bootcamp of intervaltraining. 

 

Zorg er dus voor dat je je aanmeldt via of Runnerscafe of Soul Vibrations, zodat we zeker weten dat je al het benodigde materiaal hebt voor de clean-up.

Schone singels en oevers in Breda SUP en Jog clean-up word mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda

 

FAQ-Meest gestelde vragen: 

 

Kost deelnemen geld?
Nee, dit is een gratis evenement (Suppen of plogging)


Moet ik zelf mij sup meenemen?

Als je jouw eigen SUP hebt dan mag je jouw SUP meenemen. Zorg dat je een touwtje meeneemt om de grijper op jouw board vast te maken.

 

Moet ik een wetsuit aan? 

Nee, een wetsuit is niet nodig op de singels. Zorg dat je makkelijke kleding (hardloop of fitness kleding) draagt, zodat je lekker vrij kunt bewegen. Als het zomers weer is, kun je natuurlijk ook een makkelijk zittende korte broek dragen. Wij gaan met blote voeten op de SUPs dus ik zou slippers aandoen (we nemen onze slippers ook mee op de SUP, onder het elastiek). Het is beter om geen katoenen kleding te dragen omdat katoen, als je in het water mocht vallen, nat blijft, waardoor je heel snel afkoelt, wat niet prettig is.


Is het ook geschikt voor kinderen?

Vanwege behoefte aan efficiëntie is het niet handig voor kinderen onder 15 om mee te doen aan de SUP clean ups, tenzij diegene eerder ervaring heeft gehad met Soul Vibrations SUP school.

Kinderen vanaf 12 jaar kunnen meedoen met de plogging.

 

Wat gebeurd er met het afval?

Het afval wordt verzameld om te fotograferen en om de informatie door te geven aan de Stadsjutters via Litteratti. Litteratti is een app waarin de foto’s zijn getagd door een digitaal verhaal te maken over de zwerfvuil in onze stad. Verder wordt het zwerfvuil weggegooid. Wij zijn in gesprek met Gemeente Breda om het plastic te verzamelen voor een project met CLEAR RIVERS. Lees meer over CLEAR RIVERS hier.

 

Ik kan 15 minuten achter elkaar hardlopen. Kan ik dan mee met de plogging? 

Ja, iedereen met een reguliere conditie (10 minuten achter elkaar hardlopen) kan mee doen. Tijdens de plogging leggen we ongeveer 6 km af in anderhalf uur. 

 

Wat als het regent?

Wij gaan gewoon door met motregen. De event wordt opnieuw ingepland met temp onder 10 C, veel wind of storm.

 

Hoe kan ik mij opgeven? 

Liefhebbers van plogging melden zich aan via het  Runnerscafe: ron@runnerscafe.nl

Doe je liever mee aan de SUP clean-up, mail dan naar: info@soulvibrations.nl

 

Moet ik zelf een grijper regelen?

Als je een grijper hebt, mag je jouw grijper meenemen anders worden de grijpers geregeld voor deelnemers.Tijdens de plogging heb je geen grijper nodig. Je raapt het afval op met handschoenen. Daardoor is het een full body work-out. 

 

Waar kan ik omkleden? Er is geen kledingkamer- het is beter om in sportkleding te komen.

 

Kan ik mijn kostbaarheden/portemonnee ergens achterlaten?

Je hoeft geen geld mee te nemen. Draag ook geen dure kleding, sieraden, of accessoires. Autosleutels kunnen op een veilige plek opgeborgen worden.


Hoe weet ik wanneer de volgende schoonmaakactie is? Je kan de agenda volgen bij Soul Vibrations of bij Runnerscafe of de websites of volg ons op Facebook, Instagram, en Linked In.

 

Waarom doen jullie dit?

Omdat zwerfvuil een groot gezamenlijk probleem is en wij hierbij willen helpen om dit terug te dringen. Al het zwerfvuil in het water gaat direct via rivieren naar de zee en op land is het overal te vinden.  Wij willen aandacht voor dit probleem en willen laten zien dat iedereen hieraan mee kan helpen om dit probleem op te lossen. Wij willen in een schoon Breda,wonen, leven en werken. . 

 

———————————————

 

Meer informatie voor de pers? Neem dan contact op met 

Kristina Morros  06-81049752 of Ron Bekker 06-81022063

Terug